Om oss

Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö startades av Jonas Örnborg och Tina Kyrkander under våren 2009. Vi hade tidigare arbetat tillsammans som miljökonsulter och visste att vi kompletterade varandra väl. Det kändes därför roligt och spännande att starta och driva en verksamhet tillsammans.

Vi driver bolaget för att få arbeta med det vi tycker är roligt och brinner för. Därför väljer vi ibland att dra igång egna projekt utan uppdragsgivare och skriva artiklar i ämnen vi behärskar särskilt väl. Vi knyter också betydelsefulla kontakter genom resor utomlands, något som varit särskilt viktigt gällande arbetet med främmande arter.

Vi vill att den som jobbar hos oss ska få möjlighet att arbeta i projekt som berör ens särskilda intressen och som han eller hon därför också är väldigt duktig på. Därför uppmuntrar vi till idéer och egna initiativ som leder i den riktning att vi så småningom får uppdrag som berör dessa ämnen.

Under sommaren har vi högsäsong och tar då ofta in extra personal som fungerar som fältassistenter. Arbetet består ofta i att föra protokoll och sköta båten i de sjöar vi inventerar. Kom gärna in med en spontanansökan som fältassistent så att vi har ditt CV när tillfälle dyker upp.

Du kan också skicka in önskemål om att förlägga din praktik hos oss under din studietid. Vi har vid ett flertal tillfällen tagit in studenter som genomför tillämpade studieprojekt hos oss. Detta samarbete har varit berikande såväl för studenterna som för oss. Maila din ansökan till info@ornborgkyrkander.se så hör vi av oss när tillfälle dyker upp.



Vi har sedan fr.o.m. bokslutsåret maj 2019 kartlagt hur mycket nödvändiga biltransporter vi gör samt vilket bränsle som används för våra tre företagsbilar som drivs med biogas. Utifrån framtaget körunderlag skall vi sedan ta fram mål med tillhörande handlingsplan med syfte att ytterligare minska vårt beroende av fossila bränslen. Vår framtidsvision är att de transporter med bil som bedöms som nödvändiga inom vår verksamhet skall göras med fossilfritt bränsle så långt det är möjligt.

Redan i dagsläget arbetar vi med transportfrågan kontinuerligt. Vi har interna företagsrutiner som prioriterar transporter med kollektivtrafik i de fall möjligheten finns.
I april månad 2019 inköptes en hopfällbar företagscykel, vilket ytterligare skall skapa möjligheter och underlätta att vid fler tillfällen prioritera kollektivtransporter framför bil.

Vi som arbetar här

Jonas Örnborg

Delägare, projektledare, ekolog och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan starten av bolaget 2009. Arbetat som miljökonsult sedan 2003.

Särskilt inriktad på: Fåglar – inventering, miljöjuridik och bedömning av påverkan från olika verksamheter i olika naturmiljöer. Naturvärdesbedömningar, framförallt underlag till MKB och bedömning av påverkan från olika verksamheter i olika naturmiljöer.

Jonas är doktor i ekologisk zoologi och gjorde sina doktorsstudier på Zoologiska Institutionen, Göteborgs Universitet. Efter doktorsexamen genomförde Jonas en postdoc. i Frankrike, Montpellier. Studierna handlade framförallt om fåglars ekologi och evolution av signalsystem.

Jonas arbetar med såväl terrester som akvatisk biologi och med tillståndsfrågor inom ramen för miljöfarlig och vattenverksamhet enligt miljöbalken. Den terrestra biologin har framförallt inriktat sig på artskyddsfrågor och naturvärdesbedömningar i samband med olika former av exploateringar i naturmiljöer. Inventering, påverkansbedömning och kompensationsåtgärder för grod- och kräldjur har också ingått i Jonas arbetsuppgifter. Jonas har även stor erfarenhet av biologiskt fältarbete, både på land och i vatten under olika förhållanden såväl i Sverige som utomlands (Norge, Sydafrika, Kenya, Botswana, Seychellerna och Frankrike). Sammantaget har Jonas arbetat med olika frågeställningar inom biologi och miljö i olika sammanhang under sammanlagt 16 år. De senaste åren har Jonas arbetat mycket med att ta fram underlag vad avser förekomst av naturvärden, naturvärdesbedömningar, eventuell påverkan samt artskyddsfrågor (i enlighet med Artskyddsförordningen) för MKB gällande miljöfarlig verksamhet (bl.a. vindkraftsetablering). I arbetsuppgifterna har även ingått att arbeta fram och sammanställa olika naturvärden inför framtagandet av kommunala översikts- och detaljplaner. Inom detta arbete ingår inventering och redovisning av data samt framtagande av juridiska underlag och områdesbestämmelser.

jonas.ornborg(kanelbulle)ornborgkyrkander.se

0704 – 15 79 00

Tina Kyrkander

Delägare, projektledare, ekolog och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan starten av bolaget 2009. Arbetat som miljökonsult sedan 2006.

Särskilt inriktad på: Vattenvegetation – inventering av kärlväxter och kransalger, utredning och rådgivning gällande främmande arter, utredningsuppdrag skyddade områden, åtgärder i vattenmiljö, vattenverksamhet.

Tina är limnolog med en magister i biologi och har genomfört sina studier på universiteten i Stockholm och Göteborg. Hon ansvarar för inventeringar och utredningar i vattenmiljö, vattenverksamhet och arbetet med främmande arter. Tina var med i referensgruppen för kransalger inom åtgärdsprogram för hotade arter (2008 – 2011) och tar fortfarande emot kransalger för artbestämning. Sedan 2009 är hon också medlem i ArtDatabankens expertkommitté för alger som bland annat arbetar med rödlistning. Tina arbetar mycket med främmande arter och har gjort flera utredningar om olika metoders lämplighet avseende bekämpning av framförallt vattenväxter. I flera fall har dessa utredningar gjorts på uppdrag av myndigheter och resulterat i rekommendationer från Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.

tina.kyrkander(alfasnok)ornborgkyrkander.se

0734 – 27 36 35

Ann Bertilsson

Projektledare, limnolog och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan 2011. Har även arbetat på Högskolan i Skövde och på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Särskilt inriktad på: Musslor – inventering, åtgärder och miljöövervakning. Har undervisat i GIS (geografiska informationssystem) på högskolenivå. Arbetar mycket med tillståndsfrågor enligt miljöbalken och har stor erfarenhet av ärendehantering på länsstyrelse och kommun. Genomför naturvärdesinventeringar i vatten, biotopkarteringar och tar fram underlag och bedömning av påverkan från olika verksamheter i olika naturmiljöer.

Ann är limnolog med en magister i ekologi och har genomfört sina studier på universitetet i Göteborg och Högskolan i Skövde. Hon ansvarar för utredningar i vattenmiljö. Ann har stor erfarenhet av artbestämning av stormusslor i Sverige och har fått denna kunskap verifierad genom högskolan och Naturhistoriska museet i Göteborg. Hon har också arbetat med flera projekt om föryngring av stormusslor samt musslornas funktion som miljöindikatorer. Ann har elfiskecertifikat.

ann.bertilsson(alfa-krull)ornborgkyrkander.se

0725 – 58 74 67

Britta Lidberg

Projektledare, biolog och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan 2017. Har även arbetat på länsstyrelserna i Jönköpings, Norrbottens, Dalarnas, Västernorrlands och Gotlands län samt på Jordbruksverket och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Särskilt inriktad på: Kärlväxter – inventering av kärlväxter vad gäller förekomst och bedömning av påverkan från verksamheter i olika typer av naturmiljöer. Gör även fågelinventeringar. Rådgivning om natur- och kulturvärden i odlingslandskapet och jordbruksstöd kopplat till detta.

Britta har en magisterexamen i biologi från Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon arbetar mycket med naturvärdesinventeringar men också andra typer av inventeringar av såväl växter som fåglar. Hon har tidigare deltagit i ett flertal olika inventeringsprojekt både som anställd och ideellt. Sedan tidigare har hon stor vana av att samordna och driva diverse projekt och arbetsgrupper. Tack vare tidigare anställningar på fem olika länsstyrelser samt Jordbruksverket har Britta god insikt i myndighetsvärlden.

britta.lidberg(apsvans)ornborgkyrkander.se

0768 – 35 85 09

Albin Kozma

Ekolog och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan 2021. Har även arbetat som fältinventerare för Svensk Naturförvaltning AB och som forskningsbiträde för SLU.

Särskilt inriktad på: Fågel- och naturvärdesinventeringar.

Albin är biolog med en masterexamen i Ekologi och Naturvård vid Uppsala Universitet. Under studierna har han fått goda kunskaper inom miljö- och naturvårdsfrågor och har även fått en fördjupad kunskap inom artbildningsforskning hos fåglar. Efter utbildningen har han jobbat mycket med älgbetesinventering och skogstaxering, men har även arbetat för Naturhistoriska Riksmuseet och Vetenskapens Hus i Stockholm.

albin.kozma(a-krill)ornborgkyrkander.se

0736 – 17 55 84

Andreas Svensson

Biolog och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan 2023.

Särskilt inriktad på: Fågelinventeringar, dessa inventeringar inkluderar spelflyg av rovfåglar, skogshöns, lommar, ugglor, nattskärra och övriga arter genom linjetaxeringar. Andreas har även deltagit i naturvärdesinventeringar (NVI), strandängsinventering, grod- och kräldjursinventering, inventering och bekämpning av invasiva arter och makrofytinventeringar. I samband med dessa uppdrag jobbar Andreas mycket med rapportskrivningar och med geografiska informationssystem.

Andreas har tidigare studerat biologi på Göteborgs universitet där han slutförde en kandidatexamen (2018) med fokus på naturvård. Sedan dess har han arbetat ideellt med fågeltaxering under en vinter samt två somrar med fjällrävsprojektet där olika inventeringar genomfördes med avseende på fjällrävars förekomst, förekomst av bytesdjur och rovdjur, fåglar, fjällrävens interaktioner, mänsklig påverkan och öronmärkning av fjällräv. Genom fältarbete och fritidsintresse har han fått en stor fältvana.

andreas.svensson(alfaslang)ornborgkyrkander.se

076 – 134 82 30

Tove Lawenius

Biovetare och naturvårdskonsult

Anställd: Sedan 2018.

Särskilt inriktad på: 

Tove medverkar vid förarbeten, inventeringar och rapportskrivningar i naturvårds- och utredningsuppdrag med många olika fokusområden. Tove arbetar mycket med geografiska informationssystem och har mycket god erfarenhet av utredningar och analyser. Hon har god erfarenhet att arbeta i fält och har varit med vid inventering såväl i terrester som i limnisk miljö och ingår i ett av två team (2+2 personer/team) hos Örnborg Kyrkander som genomför ett stort antal inventeringar av makrofyter och musslor i sjöar och vattendrag. Tove har varit delaktig i flertalet projekt avseende främmande arter både på land och i vatten och varit med vid inventering samt framtagandet av hanterings- och åtgärdsplaner.

Tove har studerat Biovetenskap – biologiska resurser och hållbar utveckling vid Högskolan i Skövde. Under studierna har hon fått goda kunskaper inom miljö- och naturvårdsfrågor samt en insikt i juridik gällande naturvård. Direkt efter utbildningen började hon arbeta hos Örnborg Kyrkander och blev under 2019 fastanställd.

 

tove.lawenius(elefantöra)ornborgkyrkander.se

0730 – 28 32 26

Fredrik

Fredrik Wassermeyer

Administratör

Anställd: Sedan 2020. Har tidigare arbetat som administratör på filmbolag och är utbildad företagsekonom i grunden.

Särskilt inriktad på: Administration av företagets administrativa system och rutiner.

Fredrik har även läst till Fartygsbefäl klass VII vid Sjöfartshögskolan i Kalmar och är van vid att köra olika typer av fartyg.

fredrik.wassermeyer(a-snok)ornborgkyrkander.se

0702 – 58 49 61

Martin Johansson

martin.johansson(a-kobra)ornborgkyrkander.se

0730 - 21 01 76